Skip to content
Hovermarks

§ LOLER  Quick answer

How often should LOLER inspections be carried out?

The short answer, the table by equipment type, and a checker that works out the next date. For the full picture of what a thorough examination involves, see the thorough examination guide.

Answer. Under regulation 9 of LOLER 1998, lifting equipment must be thoroughly examined by a competent person at least every 6 months if it lifts people or is a lifting accessory (slings, shackles, eyebolts), and at least every 12 months for all other lifting equipment, unless a competent person’s examination scheme sets other intervals. An extra examination is also needed after installation or assembly at a new site where safety depends on it, and after any exceptional circumstances, such as damage or overloading, that could affect safety.

against LOLER 1998 on legislation.gov.uk, HSE's L113 and hse.gov.uk. Not legal advice.

“LOLER inspection” usually means the thorough examination the regulations require. LOLER also has a separate, lighter duty to inspect some equipment between examinations (below). The intervals apply to lifting equipment exposed to conditions causing deterioration liable to result in dangerous situations (regulation 9(3)); HSE says most lifting equipment is subject to wear and tear and so will need regular in-service examination.

Work out the next due date

Pick the type of equipment and enter the date of its last thorough examination. Nothing leaves your browser. The same tool is on its own page as the LOLER due date checker.

Default intervals by equipment type

These are regulation 9(3)(a)’s defaults. An examination scheme drawn up by a competent person replaces them for the equipment it covers. Whether LOLER applies at all is on the what equipment does LOLER apply to page.

EquipmentDefault intervalSource
Passenger liftsOnly where LOLER applies6 monthsL113 paras 28(d), 47 and 48; HSE machinery FAQs (lifts)
Patient hoists (mobile, ceiling track, bath hoists, stand and raising aids)6 monthsRegulation 9(3)(a)(i); L113 paras 28(o), 50 and 51; HSIS4 annex
StairliftsOnly where LOLER applies6 monthsHSIS4 annex; HSE LOLER overview
MEWPs and scissor lifts6 monthsRegulation 9(3)(a)(i); L113 para 28(i)
Forklift trucks12 monthsL113 paras 28(b) and 340; HSE machinery FAQs (fork-lift trucks)
Telehandlers (telescopic handlers)6 or 12 monthsRegulation 9(3)(a); L113 paras 28(b) and 132
Excavators used for liftingOnly where LOLER applies12 monthsL113 para 28(n); HSE machinery FAQs (excavators)
Vehicle tail lifts6 or 12 monthsRegulation 9(3)(a); L113 para 28(u)
Cranes (overhead, mobile, tower, lorry loaders)12 monthsRegulation 9(2) and 9(3)(a)(ii); L113 paras 28(a), 28(p) and 303
Chain blocks and pull-lifts12 monthsRegulation 9(3)(a)(ii); L113 para 28(f); HSE LOLER overview
Slings, shackles, eyebolts, chains and lifting beams6 monthsRegulations 2(1) and 9(3)(a)(i); L113 paras 29, 32(e), 32(g) and 201
Vehicle lifts (vehicle inspection hoists)12 monthsRegulation 9(3)(a)(ii); L113 para 28(h); HSE machinery FAQs
Goods lifts and dumb waiters12 monthsRegulation 9(3)(a)(ii); L113 paras 28(d) and 28(e); HSE machinery FAQs (lifts)
Pallet trucksOnly where LOLER applies12 monthsL113 para 28(c); HSE LOLER overview

“6 or 12 months”: 6 months while the equipment is used to lift people, 12 months otherwise.

The four times a thorough examination is needed

HSE’s L113 (paragraph 302) puts it as: on initial use or following installation, periodically during the equipment’s life, and after certain exceptional circumstances. In the regulation:

  1. Before first use (regulation 9(1)). Not needed for equipment that has not been used before and comes with a declaration of conformity made no more than 12 months before it is put into service. Equipment from another business must come with physical evidence of its last thorough examination (regulation 9(4)).
  2. After installation, and after assembly at a new site or location (regulation 9(2)), where the equipment’s safety depends on the installation conditions: tower cranes, construction site hoists and gantry cranes, for example (L113 paragraph 319). Portable equipment that moves from place to place within the scope of its current report is not “installed” in this sense.
  3. Periodically (regulation 9(3)(a)(i) to (iii)): 6 months, 12 months, or the examination scheme’s intervals.
  4. After exceptional circumstances (regulation 9(3)(a)(iv)) liable to jeopardise safety. L113 (paragraph 307) lists an accident or dangerous occurrence such as overloading or component failure, a significant change in conditions of use, and long periods out of use; paragraph 316 adds substantial or significant modification or repair.

Examination schemes: when the interval is different

Instead of the fixed intervals, you can have a competent person draw up an examination scheme (regulation 9(3)(a)(iii)). L113 says the scheme may set longer or shorter periods than the defaults, but a longer period must rest on a rigorous assessment of the risks (paragraph 330). It should take account of the equipment’s condition, the environment and the number of lifts and loads (paragraph 335), and be reviewed regularly. If you cannot produce a written scheme when an inspector asks, you will be assumed to be on the default intervals (paragraph 331). More in written schemes of examination.

Inspections and pre-use checks between examinations

  • Inspections (regulation 9(3)(b)). Where appropriate, a competent person inspects the equipment at suitable intervals between thorough examinations. L113 (paragraphs 346 to 352) ties this to the risk assessment, with forklift trucks, hoists and cranes as examples. Each inspection is recorded in writing (regulation 10(2)(b)) and the record kept until the next one (regulation 11(2)(b)).
  • Pre-use checks. L113 (paragraphs 288 and 289) expects users to be trained to check the equipment before use on each working day or at the start of each shift, and to report defects. HSE says lifting accessories do not normally need a formal inspection as long as they get proper pre-use checks and their thorough examination.
  • Servicing is not an examination. HSE’s FAQ is explicit that regular servicing does not replace the thorough examination, and that fitting new parts covered by LOLER needs a thorough examination before use.

The date that counts is on the report

Every report of thorough examination must state the latest date by which the next one must be carried out (Schedule 1, paragraph 8(d)). A competent person can set an earlier date than the default interval, and a defect that could become a danger comes with the time by which it could (paragraph 8(c)): the equipment must not be used after that time until the defect is fixed (regulation 10(3)). The LOLER report template shows every field, and the LOLER register template keeps each item’s next date in one sheet.

Frequently asked questions

Is a LOLER inspection every 6 or 12 months?
Both, depending on the equipment. Regulation 9(3)(a) of LOLER 1998 requires a thorough examination at least every 6 months for lifting equipment for lifting persons and for every accessory for lifting, and at least every 12 months for other lifting equipment, unless a competent person has drawn up an examination scheme that sets other intervals.
Can an examination scheme make the interval longer than 12 months?
Yes, but HSE's L113 (paragraph 330) says a longer period must be based on a rigorous assessment of the risks, based on how and where the equipment is used, and the scheme should be reviewed regularly. A scheme can also set shorter intervals. If you cannot produce the scheme when an inspector asks, L113 (paragraph 331) says you will be assumed to be working to the default 6 and 12-month intervals.
When is a LOLER examination needed outside the normal interval?
Each time exceptional circumstances liable to jeopardise the equipment's safety have occurred (regulation 9(3)(a)(iv)). L113 (paragraph 307) gives an accident or dangerous occurrence such as overloading, a significant change in conditions of use, and long periods out of use as examples. Equipment whose safety depends on its installation is also examined after installation and after assembly at a new site, before use (regulation 9(2)).
Does new lifting equipment need a thorough examination before first use?
Not if it has not been used before and you have received a declaration of conformity made not more than 12 months before it is put into service, unless its safety depends on how it is installed, in which case it is examined after installation (regulation 9(1) and 9(2)). Used equipment from another business must come with physical evidence of its last thorough examination (regulation 9(4)).
Is the due date 6 months from the last examination or the date on the report?
The report must state the latest date by which the next thorough examination must be carried out (LOLER Schedule 1, paragraph 8(d)). Where the competent person gives a date earlier than the default interval, work to the report's date.
Are pre-use checks a LOLER requirement?
L113 (paragraphs 288 and 289) says people who use lifting equipment should be trained to carry out pre-use checks, before use on each working day or at the start of each shift. They are not a thorough examination and do not replace one. Separately, regulation 9(3)(b) requires inspections by a competent person between examinations where appropriate; HSE says lifting accessories do not normally need these if they get proper pre-use checks and their thorough examination.

Hovermarks puts each lifting item on its own examination cycle, 6 months, 12 months or the date your scheme sets, reminds you before it lapses, and lets staff scan the item's QR tag to see whether it is in date. Start a 30-day free trial

Sources

Every statement on this page was checked against these on . This page is a summary, not legal advice: your competent person, and your examination scheme if you have one, decide what applies to your equipment.

Contains public sector information licensed under the Open Government Licence v3.0. Quotations from legislation and HSE guidance are Crown copyright. Hovermarks is not endorsed by HSE or any other public body.

Related: LOLER thorough examination guide, what equipment LOLER applies to, hoists and slings in care homes, LOLER record keeping, LOLER inspection guide.

§ 99  Action

Stop chasing paperwork.
Start proving compliance.

Tag your first asset, run your first inspection, and export an auditor pack, all on your free 30-day trial. No credit card required.

FORM HVK-CTA-01 · v05  ·  signed: hovermarks · uk